• SolsonèsSolsonès
  • MasoveriaMasoveria
  • 1515 persones

CAL TRISTANY

El cant dels ocells anuncia un nou dia, rere la finestra, terra, camps, bosc, fulles, flors, vida, postes de sol i estels, corriols que no s’acaben, olors, colors, sensacions noves, penetren a la teva pell i et prometen, un dia diferent, para. Escolta, observa, aquí ho tens, camina, respira, viu, riu i comparteix, dóna i rep, no cal anar més lluny, no cal res més, un dia amb els que t’estimes, un moment, una vida, un instant, per sempre més.

Seria un regal per a mi, formar part d’aquest moment.

Lurdes

CAL TRISTANY

ESTABLIMENT DE TURISME RURAL. Inscrit al Registre de Turisme de Catalunya amb núm. PCC-336.

Casa rural gran, prop de Barcelona, al centre de Catalunya i a la zona del Solsonès. La ubicació és ideal per visitar i viatjar per tota Catalunya. La casa consta de tres edificacions del segle XIII, XVII, XVIII i  formen un sol conjunt arquitectònic. Una reunió familiar al voltant de la taula, la llar de foc encesa, una partida d’escacs a la sala d’estar, un bon llibre, preparar un gran àpat, una competició, futbolí, billar o ping-pong. També wifi i TV, tot i que això sol ser l’última opció.

NIRC: PCC-336

Activitats a l'entorn

Informació sobre el propietari

Expliquen que hi havia una casa de nom, Cal Mussons, on l'any 1631 hi van anar a viure Margarida Casas amb el seu espòs, en Jaume Tristany, aquest fet, canvià el nom de la casa a CAL TRISTANY-
Amb la Margarida i en Jaume, vingueren noves generacions, ampliaren la casa i la capella (Gil Tristany als segles XVII i XVIII).

Foren anys bons i anys no tan bons, segurament influenciats per collites generoses i d'altres que no ho foren tant però també, per les guerres guanyades i les guerres perdudes, per les medalles atorgades i per la família perduda.

Les llegendes d'en Mossèn Benet en deixen constància i en parlen també els llibres d'història d'un Rafael Tristany, lluitant a les tres guerres carlines, fugint a França, on morí l'any 1899, repatriat el 1913 a Barcelona i d'allí, al seu poble d'Ardèvol i expliquen que les manifestacions de dol, van ser la concentració de multituds més gran, viscuda en aquell moment a Catalunya.

Tots ells visqueren en aquesta casa, treballaren aquestes terres i escrigueren els seus noms als llibres de la nostra història.

El besavi va comprar la casa, d'ell vam aprendre l'esforç, el treball i la dedicació, però també l'estimació que sentia per aquesta terra.
Som conscients que hi ha hagut molts avenços i innovacions que ens han reduït esforços i preocupacions i millores que mai haguéssim imaginat i ara veiem tan simples, com l'aigua corrent, llum o calefacció però no hem d'oblidar mai que hem de seguir lluitant per al manteniment, la conservació i el respecte màxim per a les cases, paisatge i entorn que ens envolten i tan sols així aconseguirem que els esforços dels nostres avis, no hagin estat en va i que en puguin gaudir les futures generacions, com en gaudim ara nosaltres o com van fer ells.
I tampoc ens oblidem de vosaltres, amb el vostre esforç, alegria, companyia i amistat, la cura que teniu de la casa i el respecte per l'entorn sou part fonamental d'aquest relat.
Moltes gràcies.

Dades de contacte:

Lurdes Casas

Casa Tristany, 8, Pinós, 25287, Solsonès, Lleida.

casatristany@gmail.com

637437271

Més informació