La ruta de la llet del Lluçanès
Una ruta per descobrir tot el procés d’obtenció i tractament de la llet, des de la pastura de vaques, ovelles i cabres, fins a la taula en forma de formatge o postre làctic.
Al Lluçanès no hi ha secrets i pots venir quan vulguis a descobrir com es fan els formatges i els iogurts artesans.
Els ciutadans cada dia prenem més consciència de que som el que mengem. I cada cop és més necessari saber d’on vénen i com es produeixen els aliments dels que ens nodrim.
La ruta de la llet del Lluçanès et permet conèixer el benestar dels animals, els processos d’elaboració i els productes finals obtinguts amb la llet, com ara els formatges i els diversos làctics artesans de la comarca.
I amb el preu de la visita ajudaràs els petits productors a conservar el territori.
Reserva la teva visita a les explotacions ramaderes que t’esperen amb les portes obertes:
-
- Formatges de Lluçà, amb ramat de cabres de pastura i un obrador artesà de formatges. La visita permet també el tast del producte. El telèfon per reserves és el 619 728 079
- Formatges Betara, amb ovelles ecològiques, visita de la granja i l’obrador amb l’opció de tastar els formatges. Telèfon: 938 880 852
- Al Soler de n’Hug trobem una explotació ramadera de vaques de llet que utilitzen un robot per a la munyida. La visita a la granja permet també el tast del producte. Telèfon: 686 793 647
Si vols ser encara més sostenible i no vols contaminar l’aire mentre et trasllades d’una lleteria a l’altra, et recomanem que lloguis una burricleta. Ho pots fer al Centre Burricleta Lluçanès, a Perafita. Les burricletes, són bicicletes elèctriques que, gràcies a les seves dues cistelles, una a cada cantó, recorden als ases de càrrega que travessaven la comarca fins a mitjans del segle XX.