Nova exposició immersiva a la Roca dels Moros (El Cogul, Garrigues)
El 26 de juliol de 2924 es va presentar la nova museografia del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) de la Roca dels Moros del Cogul. Aquest equipament s’ha convertit en el primer on el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya aplica les noves metodologies expositives del projecte pioner “Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català” que en els propers anys millorarà els equipaments museogràfics de quatre monuments, organitzarà un espai per mostrar la riquesa patrimonial de Catalunya en el Palau moja (Les Rambles, Barcelona) i crearà recursos didàctics capdevanters per apropar la història a les escoles.
Els nous equipaments expositius permeten al visitant gaudir d’una experiència més dinàmica, enriquidora, didàctica i accessible. El visitant a través de la microhistòria i d’unes ulleres de realitat virtual podrà viatjar 10.000 anys enrera, fins al moment en què els nostres avantpassats prehistòrics pintaven les pintures llevantines del Cogul. Podrà descobrir com eren l’entorn i la societat durant l’epipaleolític.
Aquest jaciment és un referent de les pintures rupestres de l’arc mediterrani, reconegut com a Patrimoni Mundial per la Unesco formant part del conjunt d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani Ibèric.
La nova museografia es complementa amb una guia multimèdia que acompanya el visitant a la balma, i que està dissenyada per oferir una experiència per a totes les edats, integrant àudio i imatges per enriquir la visita, fent-la accessible amb signoguia i audiodescripcions. Aquesta guia pretén transportar els visitants a través del temps, connectant-los amb les persones que van viure en aquell indret ara fa uns 10.000 anys.
Mitjançant una aplicació que els usuaris podran descarregar en els seus dispositius mòbils, podran fer un viatge en el temps seguint les petjades de les comunitats prehistòriques que van habitar la zona. La guia també reflexiona sobre el significat de les pintures, la seva relació amb la naturalesa i la supervivència de la comunitat, comparant l’ús històric de la Roca dels Moros amb la nostra societat actual i com aquesta podria utilitzar un espai similar. Es convida els visitants a imaginar què representarien en un lloc així avui dia i què ens identifica com a societat.