Pirineus Mediterranis, una simbiosi de natura i cultura

Colors de tardor als boscos de Civís. Autor: Albert de Gràcia. Arxiu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell

 

Aquest territori que s’estén pels vessants nord i sud dels Pirineus, està unit per una llarga i fructífera història comuna, amb una cultura compartida des de temps ancestrals, molt evident durant el període ibèric, precedit per una llarga etapa d’intensos contactes e intercanvis comercials i culturals que es remunta al neolític.

Durant l’edat mitjana Catalunya i Occitània, cada una amb una llengua pròpia però amb moltes similituds, compartien una cultura rica i avançada, una gran prosperitat econòmica i un sistema d’organització social i política molt similar, amb estretes aliances entre els llinatges nobiliaris d’un i altre costat.

Aquesta història comuna, travessada per etapes en que es veuen immerses en grans conflictes, ha perdurat, donant forma a un patrimoni històric comú i uns trets culturals molt propers.

Aquest territori també està unit per un entorn geogràfic de clima i orografia bastant similars, una àrea del litoral mediterrani que es veu travessada per la serralada dels Pirineus que, amb les seves alçades, ha aportat durant segles àrees de pastures i altres recursos complementaris.

Pel costat nord del Pirineu, prop de la Mediterrània, s’enlaira, per damunt de la plana del Rosselló la bellesa majestuosa  del Canigó (2.784 m) i pel costat sud trobarem el Comaloforno (3.033 m) al massís de Besiberri. I la Pica d’Estats amb els seus 3.143 m és el cim més alt dels Pirineus propers a la Mediterrània, compartit amb l’Ariège.

El territori del Pirineu català i mediterrani concentra, en una petita porció de territori, una gran quantitat de paisatges excepcionals, únics i molt diversos. Des de la bellesa blau-verdosa de les platges mediterrànies, passant per les reouredes de les Alberes, els boscos alpins madurs, els prats de muntanya i les llacunes, fins arribar al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

You must be logged in to post a comment.