Els allotjaments rurals de Catalunya: un model de sostenibilitat i responsabilitat amb l’entorn!
Des dels seus inicis, en 1983, els allotjaments rurals de Catalunya han estat regulats per normatives molt estrictes (més que en la major part de comunitats autònomes i estats europeus) que tenen la finalitat de garantir que ofereixin un alt nivell de qualitat als seus clients i alhora que esdevinguin un element clau per impulsar la sostenibilitat ambiental, social i cultural de les àrees rurals catalanes. És un servei turístic perfectament orientat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible -ODS- de les Nacions Unides i de l’Agenda 2030.
Quines són les principals aportacions dels allotjaments rurals al correcte desenvolupament de les àrees rurals catalanes?
Contribueixen al desenvolupament rural. Els seus propietaris són persones arrelades al territori i contribueixen decisivament a dinamitzar-lo des del punt de vista social i econòmic.
Impulsen els productes i serveis locals. Els clients dels allotjaments utilitzen els serveis locals (restaurants, guies, etc.) i consumeixen productes de proximitat tot contribuint a mantenir vives les àrees rurals.
Faciliten els contactes amb les comunitats locals. Obren als clients nombroses possibilitats d’apropar-se a les comunitats rurals, amb les singularitats, costums i tradicions.
Conserven els entorns rurals i naturals. Contribueixen a preservar i posar en valor tot l’entorn natural i el caràcter rural dels paisatges que els envolten.
Permeten la continuïtat de petites explotacions familiars. Sovint són una font d’ingressos complementaris que garanteixen la viabilitat de les petites explotacions familiars agràries.
Potencien el paper de les dones rurals. Empoderen les dones en el medi rural que sovint són les impulsores i gestores dels allotjaments.
Rehabiliten habitatges en desús. Donen un nou ús a edificacions anteriors al 1957 que resten abandonades. Generalment es tracta de construccions amb més de 200 anys d’història.
Preserven les tècniques constructives locals. Es rehabiliten integrant-se en l’entorn i emprant molts materials naturals d’acord amb les tècniques de construcció tradicionals.
I molt més!